Panellakásba zárva járvány idején. 5+1 tipp a szorongás oldására (x)

A világjárvány idején sokan küzdenek azzal, hogy az otthonukba zárva kell tölteniük a mindennapjaikat. Kis lakásban különösen szorongatóvá tud válni ez a helyzet. A limitált mozgástér és az emberi kapcsolatok korlátozottsága kihatással van közérzetünkre. A nyomasztó bezártság ellen azonban vannak különböző praktikák, amiket mi is hasznosíthatunk, kényelmesebbé téve életünket. Ebben a cikkben hat olyan lehetőséget vázolunk fel, amivel te is olthatod a feszültségedet a korlátozások idején vagy a karanténban.

1. Figyelj jobban magadra!

Jelenleg nem érdemes hosszabb időre elhagyni a lakást, hacsak épp nem bevásárlásról vagy munkába járásról van szó. Mégis, ha van lehetőséged lemenni egy közeli parkba, vagy éppen folyópartra egy kellemes séta vagy egy kis kocogás a friss levegőn biztosan feldob! Amennyiben ez nem megoldható lehet, hogy ideje elkezdened jógázni, meditálni, vagy bármilyen bent is végezhető sporttevékenységet gyakorolni. Minden kezdet nehéz, rászánni magadat a rendszeres testedzésre pedig még nehezebb, de ha sikerül, az garantáltan javít a közérzeteden.

2. Foglalkozz többet a barátaiddal és a családoddal!

A szorongás tünetei leginkább azoknál jelentkeznek, akik nem szeretteik körében vonultak karanténba. Szerencsére az internetnek és különböző csevegő platformoknak hála, mára már nincs áthidalhatatlan távolság. Szervezz egy közös iszogatást, vagy akár egy kártyapartit a családoddal vagy barátaiddal online! Ha a családoddal vagy pároddal laksz ez még egyszerűbb. Csak jelöljetek ki minden héten egy vagy két napot, amikor mind ráértek valami közös időtöltésre és kezdődhet is a móka!

3. Szorongás ellen kultúrával

Emlékszel arra a könyvre, amit évekkel ezelőtt el akartál olvasni, be is szerezted, de azóta is csak a polcon porosodik? Nos, most itt az ideje, hogy félretegyél egy kis időt minden nap, hogy belevágj az olvasásba! Ugyanez igaz a kedvenc filmjeidre és zenéidre is. Egy garzon lakás csendes magánya ellen saját fantáziavilágunk is jó menedéket tud nyújtani. Ha úgy érzed, hogy kijönnek rajtad a szorongás tünetei, csak vedd a kezedbe kedvenc könyvedet, burkolózz be a kanapén (vagy ha jó az idő ülj ki a nyitott ablakhoz) és merülj el kedvenc történeteidben!

4. Kerüld a híreket, ha tudod!

Tájékozottnak lenni persze fontos, de folyamatosan nyomon követni a járvány alakulását a statisztikákat vezetőkön kívül senkinek sem kötelező. A járvánnyal kapcsolatos hírek és bejelentések a fő kiváltói a sokunkat érintő szorongásnak. Ha teheted, legalább pár olyan napot jelölj ki a hetedben, amikor minimálisan fókuszálsz csak a híresztelésekre.

5. Rendezd át otthonodat és selejtezz!

Egy olcsó lakás egyik ismérve, hogy általában berendezni is olcsó. A loft lakások, panel lakások és néhol még a sorházi lakások állapota azonban beköltözéskor legtöbbször némi kívánnivalót hagy maga után. A kisebb alapterület miatt könnyebb őket bebútorozni ugyan, de a már betett bútorokat átrendezni, vagy cserélni már közel sem olyan egyszerű. Ha úgy érzed, hogy összenyomnak a falak, lehet, hogy ideje pár virító bútordarabbal, világosabb színekkel és természetesen több fénnyel feldobni a lakásodat! Ha teheted szerezz be szobanövényeket is. Ezek nemcsak a szemnek kedvesek, de lakásod levegőjén is jelentősen tudnak javítani!

+1 panellakásból vidékre, avagy, ha minden kötél szakad

Természetesen jelentős az árkülönbség egy külvárosi, olcsó lakás és egy kertes ház között. Amennyiben mégis úgy érzed, hogy környezetváltozásra van szükséged, úgy érdemes lehet körülnézni a külvárosi és az agglomerációban fekvő ingatlanok között. Olcsó lakást szinte minden kerületben találni. Ha a költözés nem opció, de vannak vidéki rokonaid, akkor pedig próbálj meg leszervezni velük egy rövid látogatást!

(X)

Nyitókép: Jarek Ceborski

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =

hirdetés