Pánkó, huppancs, krepli, siska, pampuska. A farsangi fánk kézzel lejegyzett régi receptje

Január 6-án Vízkereszt napjával beköszöntött a farsangi időszak. Ha farsang, akkor fánk. A fánk népszerűsége töretlen, napjainkban már egész évben elérhető, de hagyományosan farsangi időszakban, hamvazószerdáig készítették és fogyasztották. 

Még József Attila is megemlékezett erről a Kínálgató c. költeményében:

„…S ha még fogát feni falánk, –
frissen sül a farsangi fánk,
kivül piros, belül foszlik,
míg a vendég el nem oszlik…”

Sokféle népi elnevezése ismert; az erdélyi száz eredetű Pfannkuchen – pankox, pankoh – szóból származtatják, Székelyföldön pánkónak nevezik, de tájegységtől függően lehet huppancs, krepli, siska, pampuska, tarkedli vagy talkedli. Élesztő nélkül készülő változata a csöröge vagy herőce, de túrós és burgonyás változatban is készítik. Amerikában donut, ezt a kifejezést is átvettük.

Nem magyar eredetű finomság, állítólag már az ókori rómaiak és görögök is készítettek hasonlót, később az arabok is; régi feljegyzések szerint Európában a 15. században terjedt el, az előkelő udvarok egyik kedvenc csemegéjének számított; Magyarországon a 19. században kezdett elterjedni a farsagi fánk, vagyis a Vízkereszttől a Hamvazószerdáig tartó időszakban készítették, és különféle babonák is kapcsolódtak ehhez a finomsághoz. A párválasztás előtt álló menyecskék fánkkal ajándékozták meg a kiszemeltjüket, a szalagos fánk fehér szalagja pedig a karikagyűrűt szimbolizálta. Egy másik ismertebb babona a fánkot mágikus erővel ruházta fel: aki farsang farkán elkészítette és megette, azt remélhette, hogy ezzel a rítussal biztonságban lesz egész évben a háza, nem éri villámlás, viharkár.

Az alábbi recept a nyitóképen látható, kézzel lejegyzett receptfüzetből való. Valamikor a 20. század derekán jegyezték fel. Sokféle recept érhető el az interneten, bizonyára nem csalódnak azok sem, akik a kézzel írt recept szerint készítik el. Változtatás nélkül közöljük.

Hozzávalók

60 dkg langyos liszt

6 tojás sárgája

6 dkg olvasztott langyos vaj

6 dkg porcukor

4 dl tej

1 evőkanál rum

1 csipet só

2 dkg cukros langyos tejben megfuttatott élesztő

Elkészítés

Fakanállal jól kidolgozzuk, 40 percig kelesztjük, kiszaggatjuk, forrásban lévő zsírban sütjük.

 

Fánk receptek >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

hirdetés