Alap pizzatészta, ahogy az olaszok készítik. A Margherita, Tonno, Capricciosa pizza receptje

A hagyományos nápolyi pizzakészítő mesterség az olasz kulturális örökség egyik legkézenfekvőbb példája – a Nápolyban született és évszázadok óta nemzedékről nemzedékre hagyományozódó kézműves mesterség, melyet maga alá gyűrhet a globalizáció – legalábbis ettől tartanak az olaszok. Mintegy 2 millióan csatlakoztak néhány éve ahhoz a kezdeményezéshez, amely azt szorgalmazta, hogy a nápolyi pizzakészítő mesterség felkerüljön az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára. Az akció sikerrel járt.

Alap pizzatészta

Hozzávalók 6 nagy pizzához

500 g víz

kb. 800-900 g 00-ás liszt vagy kenyérliszt

30 g olívaolaj vagy disznózsír

12,5 g friss élesztő

Elkészítés

A liszt háromnegyedét öntsük egy nagy tálba vagy dagasztóteknőbe, aminek a másik felébe öntjük a vizet a sóval és cukorral együtt; adjuk hozzá jól elkeverve az olajat vagy a disznózsírt. Morzsoljuk a lisztbe az élesztőt, kezdjük a lisztet összedolgozni a folyadékokkal, elkerülve a csomósodást. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a kívánt állagot elérjük, azaz a tészta a tál falától könnyen elváljék. Borítsuk a tésztát a munkafelületre és 10 percig dagasszuk erősen, míg a tészta sima és jó állagú, erős gluténhálóval rendelkező lesz.

Formázzunk egy nagy cipót, takarjuk le a tálat és pihentessük legalább 1 óráig a tésztát.

Formázzunk 6 darab kb. 230 grammos cipót a tésztából. Gömbölyítsük őket úgy, hogy a levegő távozhasson belőlük. Helyezzük őket egy alacsony tárolódobozba, fedjük le egy fedővel vagy konyharuhával, hűvös helyen hagyjuk pihenni és érni egy órán át. 

A sütő előkészítése: helyezzünk a sütő közepére pizzasütő követ 250-280 Celsius-fokon.

Tészta nyújtása: gyengéden vegyünk ki egy megkelt cipót a tartóból, gyorsan lisztezzük be és tegyük a munkafelületre. A kezeinket egymás mellé téve középről a szélek felé toljuk a tésztát úgy, hogy a gázok a szélében koncentrálódjanak, egy karimát formázva. Anélkül, hogy a szélét lelapítanánk, forgó mozgással növeljük a pizza méretét. Helyezzük a korong alakú tésztát enyhén lisztezett pizzalapátra.

A sütőkőre csúsztatva helyezzük a sütőbe a feltéttel megrakott pizzát, és süssük 7-8 percig, sütőkő hiánya esetén kb. 15-20 percig.

Ha nincs sütőkő, felfordított öntöttvas vagy zománcozott serpenyőt használjunk sütéshez. Figyelni kell arra, hogy a serpenyő hőálló legyen, a fogantyúja is, és persze be is kell férnie a sütőbe.

A házi pizza sikere ezeken a fontos apróságokon múlik. A kemencében, kb. 500 Celsius-fokon sült pizza minőségét nehéz házilag, kemence nélkül elérni, de megközelíthető…

Feltétek

Margherita

Hozzávalók: paradicsomszósz, mozzarella (bivalymozzarella, szeletelve), bazsalikom

Öntsünk a pizza közepére egy kis merőkanálnyi sóval ízesített paradicsomszószt, egy evőkanállal kenjük szét egy ujjnyi távolságig a szélétől, adjuk fel rá a bazsalikomleveleket, a mozzarellát és locsoljuk meg olajjal.

Capricciosa

Hozzávalók: paradicsomszósz, mozzarella, champignon gomba, gépsonka, articsóka, fekete olíva

Öntsünk a pizza közepére egy kis merőkanálnyi sóval ízesített paradicsomszószt, egy evőkanállal kenjük szét egy ujjnyi távolságig a szélétől, adjuk fel rá a gépsonkát, a mozzarellát, a gombát, az articsókát, olívát és locsoljuk meg olajjal.

Tonno

Hozzávalók: paradicsomszósz, mozzarella, vöröshagyma, tonhalkonzerv

Öntsünk a pizza közepére egy kis merőkanálnyi sóval ízesített paradicsomszószt, egy evőkanállal kenjük szét egy ujjnyi távolságig a szélétől, szórjuk meg a felkockázott mozzarellával, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett tonhalat és az előbb félbe, majd vékony szeletekre vágott hagymát. Ízlés szerint kapribogyót is adhatunk hozzá, lehetőség szerint ne sóban eltett kapribogyót használjunk

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét − 9 =

hirdetés