Anyák súlyos öröksége. Két ünnepelt díva, aki a nehéz gyerekkor után egész életében a szeretetet kereste (4.)

A legdrámaibb történeteket – valóságuknál fogva – az élet írja.

Két ünnepelt díva, aki nehéz gyerekkora után egész életében a szeretetet kereste, s bár mindketten képesek voltak emberek tömegeit elbűvölni, és ikonként vonultak be a halhatatlanok közé, a boldog élet egyiküknek sem adatott meg. Két nő, két teljesen más világ. S bár sorsukban sok párhuzam felfedezhető, a végzetes összefonódást az adja, hogy mindketten ugyanazt a férfit szerették. 

Itt olvasható az 1. rész >>, a 2. rész >>, a 3. rész >>

John F. Kennedy és Jackie – Maria és Giovanni Battista Meneghini

Jackie és a nála 17 évvel idősebb John F. Kennedy 1951-ben találkozott először egy közös ismerősük otthonában. A házigazda szerette volna összehozni a fiatalokat, ám a szoknyabolond szenátort furcsa mód nem tüzelte fel a decens, okos kislány. Az akkor 22 éves Jackie-nek ugyan imponált a befolyásos Kennedy klán sarja, de annyira nem mozgatta meg, hogy a csáberejét bevesse. Tisztában volt azzal, hogy a sármos fiatalembert körüldongják a nők, és nem veti meg kalandokat.

Kis időre szétváltak az útjaik – John a politikai karrierjére koncentrált, Jackie pedig élte az életét, cikkeket írt, építgette a kapcsolatait. Egyre komolyabb feladatokat bíztak rá a szerkesztőségben, ám ő már szabadulni akart ettől a tehertől. Janet (az anyja) folyamatosan traktálta, s amikor Jackie összejött egy tőzsdeügynökkel – aki elég hamar el is jegyezte – mindent bevetett, hogy tévelygő lányát visszaterelje a helyes útra.

A vőlegényed egy senki! Egy senki leszel mellette! Szerezd meg Kennedyt!

***

Maria 24 éves korában beleszeretett egy emberbe, akit apának és társnak választott. Lenyűgözte, hogy a nála 30 évvel idősebb férfi mindenhová elkísérte, s elbűvölte az a gondolat, hogy szerelme foglalkozik majd az ő szakmai életének ügyeivel is. Sem Maria anyja, sem Giovanni Battista Meneghini családja nem volt feldobva kettejük románcától. Evangeliát (Maria anyját) gyötörte a gondolat, hogy a lányára egy korban inkább hozzá, mint Mariához illő agglegény szédíti. A gyáriparos Meneghini család pedig azt gondolta, hogy a „könnyen kapható színházi nőcske” a művészvilágban jó összeköttetésekkel rendelkező férfit csak kihasználja. Nehezményezték továbbá, hogy Giovanni Maria miatt hanyagolni kezdte a családi vállalkozást.

1949-ben a 26 éves Maria hozzáment Battistához. Honnan is sejthette volna, hogy a férje, aki egyben az ügynöke is lett, ugyanúgy ellenőrzés alatt tartja majd, ahogy azt korábban az édesanyja tette? 

***

Az anyai nyomás hatására Jackie végül visszaadta az eljegyzési gyűrűt. Döntő mozzanat, és furcsa belegondolni, hogy Amerika voltaképpen egy zsarnoki természetű, nagyravágyó anyának köszönheti első sztárként ünnepelt First Lady-jét.

Jackie tehát irányt váltott és újságíró barátja révén egyre gyakoribb vendégként köszöntötték Kennedyék fényűző nyaralójában. Már önmaga előtt sem tudta letagadni, hogy egy előnyös házasságra játszik, ahogy az anyja meghagyta. Nagyjából tisztában volt azzal, mit nyer, mit veszíthet. Tudott John nőügyeiről. Tudta, hogy szemellenzővel kell majd járnia, és csendben kell maradnia, ha békét akar. 

Ez volt Jackie első nagy meghasonlása: van az a rang, van az a pénz, amiért a méltóság és az önbecsülés beáldozható…

***

Maria Callast Európa a keblére ölelte: 28 éves korában már a legnagyobbakkal dolgozhatott, és sztárgázsit kapott – fellépésenként 30 ezer dollárt keresett. Az opera világában első számú szopránként tartották számon. Megnyílt előtte a milánói Scala, a londoni Covent Gardené… Már csak 35 kiló hiányzott (pontosabban annyival volt több) ahhoz, hogy tökéletes legyen a kép. 1953-ban Maria bámulatos átalakuláson ment át – alig két év alatt 65 kilóra fogyott. 

Maria Callas, akit 90 kilósan oly sokan lesajnáltak, ragyogó, karcsú dívaként, egzotikus szépségként tündökölt. A legnagyobb divatcégek ostromolták, hogy legyen a modelljük, híres divattervezők keresték a kegyeit, hogy öltöztethessék. 

1956-ban Maria visszatért az Egyesült Államokba, hogy beteljesítse korábbi jóslatát:

– Egy napon a Metropolitan igazgatója térden állva fog könyörögni, hogy énekeljek náluk.

Menedzser férje, mint mindig, hatalmas összeget kért a fellépésért. És 11 évvel a megalázó fellépési ajánlat után Maria a Metropolitan színpadán Norma szerepében brillírozott. Meghódította Amerikát: a közönséget és a kritikát is, tizenhétszer tapsolták vissza.

Boldogságát Evangelia árnyékolta be. Az anya interjút adott a Time magazinnak, s úgy tüntette fel magát, mint a nagy énekesnő szerencsétlen áldozatát, a lányát pedig gátlástalan törtetőnek nevezte, aki nem hajlandó anyagilag segíteni a családját. Maria összetört – évek óta havonta utalta a pénzt az anyjának. Övön aluli ütésként érte Evangelia támadása. Maria sztárgázsija nemcsak az anyát szította fel, sokan nem nézték jó szemmel, hogy Mariát a férje árazza be, s egyre elképesztőbb összegeket kér egy-egy fellépésért. Maria vakon bízott a férjében, s bár tisztában volt a képességeivel, nem volt beleszólása az üzleti dolgokba. Szépen gyarapodó vagyonához nem fért hozzá, pénzét az atyáskodó férj kezelte…és jelentős részét Maria tudta nélkül visszaforgatta szülei vállalkozásba.

***

Jackie és John alapvetően passzoltak egymáshoz: mindketten egyszerű bevándorló családok leszármazottai voltak, mindketten fényűző és kiváltságos körülmények között nőttek fel. A gyerekkoruk magányban telt, nélkülözték a szülői szeretet. 

– Az én szememben egy magányos és beteg srác volt. Amikor ránéztem, az jutott az eszembe róla, hogy egy jó frizurára és kiegyensúlyozott táplálkozásra volna szüksége – emlékezett vissza Jackie. John a tükörképe volt; megértették egymást, céltudatosságban és műveltségben partnerre találtak egymásban, kapcsolatukból éppen csak a szenvedély hiányzott. 

Sorsszerű mozzanat, hogy hogy John akkor kérte meg Jackie kezét, amikor újságíróként végre kitörhetett volna a középszerűségből: a Washington Times-Herald Londonba küldte, hogy tudósítson II. Erzsébet királynő koronázási ünnepségéről… Kennedy közvetlenül az indulás előtt, a repülőtéren kérte meg a kezét (azon a repülőtéren, amely 1963 óta az ő nevét viseli). Hogy a gyémánt és smaragdköves eljegyzési gyűrűt a jövendő apósa szerezte be, az csak utóbb derült ki… Túlzás lenne persze azt állítani, hogy John F. Kennedyt belekényszerítették ebbe a házasságba; bár nemigen foglalkoztatta a családalapítás. A maga módján korrektül járt el, nem árult zsákbamacskát: vakságot sem ígért, hűséget sem. Felmérte, hogy művelt, kifinomult stílusú Jackie akár a politikai karrierjében is segítheti. 

Jackie Londonból hazaérve azonnal kilépett a munkahelyéről, és pár napra rá már a szenátor bájos jegyeseként mosolygott a Vogue és a Life magazinok olvasóira. Egy csapásra médiajelenséggé vált. Ezrek tódultak az utcára, hogy láthassák az álompárt az év esküvőjén 1953-ban, s a házasság tíz éve alatt Jackie végig rivaldafényben fürdött. 

Nehezen élte meg a hirtelen jött népszerűséget, senki nem készítette fel, hogyan kell viselkednie. Sokat volt egyedül; John szinte csak a munkának élt. Amikor csak tehette, félrelépett… Jackie a házasság első évében összeomlott, bár ezek a kezdeti nehézségek csip-csup ügyeknek tűnnek a későbbi tragédiák tükrében. Ha tudta volna, mi minden vár még rá: két vetélés, egy holtan született baba, egy koraszülött gyermek elvesztése, s az a végzetes merénylet…

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 16 =

hirdetés