Sárgarépa, a változatosan hasznosítható vitaminbomba. Tippek, érdekességek és hét remek recept

hirdetés

A sárgarépa a legrégebbi kultúrnövényeink egyike. Általában levesek, mártások ízesítéséhez, salátákba használjuk fel; de ízletes köret vagy szendvicskrém, esetleg chips is készíthető belőle, nem beszélve a répatortáról… Frissen facsart leve magában vagy gyümölcslével keverve ízletes ital, de a főtt répa turmixolva is fogyasztható italként.

Sárga színét magas karotintartalmának köszönheti. A karotin az A-vitamin előanyaga; a szem, a nyálkahártyák és a bőr védelmezője. Várandósság, szoptatás idején, legyengült állapotban, gyulladásos betegségek, erős fizikai munka, rendszeres sportolás esetén a szervezet A-vitamin igénye megnő. (A répában a karotinon kívül kisebb mennyiségben többféle B-vitamin, E- és H-vitamin is található.)

Az A-vitamin csak zsiradék jelenlétében hasznosul, ezért nyers répához mindig együnk vajas vagy kevés növényi olajjal meglocsolt kenyeret.

A korai répafajták általában kevesebb karotint tartalmaznak, mint a későbbiek.

A karotin nem egyenletesen helyezkedik el a gyökérben, a legkevesebb a gyökér belsejében található, a legtöbb a külső részekben, ezért érdemes vékonyan hámozni vagy csak kaparni a héját.

A tárolással nem veszít a karotintartalmából és a fagyasztott répa is megtartja a tápértékét.

Nincs nagy különbség a nyers és a főtt répa élettani hatásai között – a közhiedelemmel ellentétben a nyers répát hamarabb dolgozza fel a szervezet, mint a főtt zöldséget.

Aki huzamosabb időn át a kelleténél több sárgarépát fogyaszt, számolnia kell a karotenémia nevű jelenséggel: a szervezetben felhalmozódott béta-karotin – zsírban oldódó elővitamin – a bőr külső rétegeiben koncentrálódhat és sárgásra színezheti a bőrt. Bár ijesztőnek tűnhet, ártalmatlan elváltozás.

Sárgarépás receptek

Gyömbéres sárgarépa krémleves tökmaggal

Ananászos répatorta

Finom vitaminbomba: almás-sárgarépás saláta dióval, mézzel vagy sajttal

Folyékony vitaminbomba. Sárgarépás-almás-narancsos rostos nektár házilag

Megunhatatlan kence: répa tatár kétféle módon

Vitamindús köret: mézes-fűszeres párolt sárgarépa

Sajtkrémes répatorta

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás